Mérlegen a diploma! - Előnyökről

A napos oldal...

Anikó
2016. Szept. 2.
Mérlegen a diploma

Tisztában vagy a diplomaszerzés befektetés-jellegével?
Hogy akkor leszel elégedett ha a befektetett erőfeszítésed, munkád megtérül?
A diplomaszerzés hasznáról olvashatunk az OECD Education at a Glance 2015 kiadványában.
A diplomától, a magasabb képzettségtől a következöket várjuk:

  • könnyebb elhelyezkedést, és
  • magasabb jövedelmet.

Statisztika elemzések szerint magasabb iskolai végzettséggel könnyebb elhelyezkedni. Diplomával a zsebünkben 80% körüli a foglalkoztatottsági arány, 10%, ill. 20% -kal magasabb, mint középfokú, ill. alapfokú végzettség esetén. A diplomások foglalkoztatottsági rátái eltérőek a különböző országokban (ld. az alábbi táblázatot).

Diplomások foglalkoztatottsága

A diploma jövedelem-növelő hatása egyértelmű. Viszonyítási alap az adott országban középfokú végzettséggel rendelkezők átlagkeresete. Bachelor ill. mester diplomával több a jövedelem: OECD szinten 60% ill. 110%-kal. A diplomáért fizetett extra-százalékok mértékére érvényes a kereslet-kínálat törvénye. A fejlettebb (pl. skandináv) országokban, ahol nagyobb a diplomások aránya, a diplomák extra-jutalma az OECD-átlag alatti De a mester-szintet mindenütt extrán jutalmazzák!
Hazánkban kiemelkedő módon megfizetik a diplomát: bachelor ill. mester szintet 70%, ill. 150%-os plusz felárral.
Átlagkeresetek
A statisztikai kimutatások esetében érdemes átgondolni miről szólt és miről hallgatott a sok szám és grafikon. Szólt általában a diploma előnyeiről, de hiányzott a foglalkozás szerinti bontás. Százalékokkal mutatott rá, hogy általában megéri diplomát szerezni. Mert nagyobb lesz az esélyünk az elhelyezkedésre és jó jövedelemre, de nem garantál semmit. Rendelkeznünk kell még valami plusszal is amivel áthidaljuk a 80% és a tuti 100% közötti rést.
Gondoltál már rá, mi lesz a Te hidad?